Na súťaž SWEETCUP 2011 pricestovali stredoškoláci zo štyroch krajín

17.02.2011 Prešov

Prešov 17. februára (TASR) – Torty, zákusky a ďalšie kulinárske dobroty rôznych farieb, tvarov, ale i majstrovstvo študentov stredných škôl, ktorí sa pripravujú na svoje budúce povolanie, mohli dnes v Prešove ...
Podujatie už po deviaty raz organizuje Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠ OaS) na Sídlisku duklianskych hrdinov Prešov a jeho cieľom je poskytnúť priestor na prezentáciu zručností budúcim kuchárom, cukrárom, obchodníkom a aranžérom. Okrem zástupcov z 19 slovenských stredných škôl do Prešova prišli ukázať svoje umenie aj študenti z Poľska, Maďarska a Českej republiky. Ich výrobky tohto roku museli korešpondovať s ústrednou témou \"Fašiangy - Turíce\".
V kategóriách kuchár a cukrár súťažili jednotlivci, ktorí však mohli využívať aj pomoc jedného asistenta.
\"Súťaž prebieha v dvoch kolách, najprv je to predpríprava, ktorá trvá 25 minút, kde si pripravujú všetky suroviny. Na pódiu potom strávia 20 minút, kde zdobia, dovršujú svoje dielo a prezentujú sa svojím výrobkom, \" povedala pre TASR hlavná garantka súťaže Beatrix Blichová.
Stovky záujemcov o gastronómiu tak mohli v priestoroch prešovského obvodného úradu sledovať majstrovstvo súťažiacich. Priamo pred ich očami vznikali torty a zákusky s fašiangovými či jarnými motívmi. Nechýbali medzi nimi postavy, kvety ani karnevalové masky, ktoré zdobili torty.
\"Som študentkou Strednej odbornej školy v Chrudimi a prípravy na túto súťaž mi trvali viac ako dva týždne. Výroba a zdobenie je mojou záľubou a venujem sa tomu približne tri roky. Dúfam, že moja torta s fašiangovými maskami porotu zaujme, \" povedala 18-ročná Martina Motyčková.
Okrem toho, že výrobky dobre vyzerali, museli prirodzene spĺňať aj ďalšie kritéria, na ktorých dodržiavanie dozerala odborná porota.
\"Hodnotíme samozrejme chuť, dodržiavanie receptúr, hygieny pracoviska, využívanie moderných technologických postupov. Dohliadame na to, aby všetky materiály boli jedlé, \" konštatoval člen poroty Marek Gajdoš. Okrem toho hodnotia aj vystupovanie, osobnostný prejav žiaka, dodržanie časového limitu a celkový estetický vzhľad výrobku.
Vo vstupných priestoroch prebiehala súťaž aranžérov, ktorí pripravovali fašiangovú výzdobu, ozdobné balenie tovarov a rovnako tu boli aj ukážky stolovania.
 

Vyberte región